Απόψεις
Μάιος 2017: Ένας συνάδελφος και καλός φίλος μου με ρώτησε: «Κάτι μάλλον δεν πάει καλά … Δεν καταλαβαίνουμε με τι ασχολούμεθα και το που πάμε;».
- Δηλαδή τι θέλεις να πεις, τον ρωτάω …
- Να επί 5 μήνες ακούμε τα ίδια και τα ίδια και τα καινούρια νέα, τα ίδια κι ‘ αυτά τα αναμασάμε και πάει λέγοντας …
- Για να καταλάβω, τι θα έπρεπε να κάνουμε;
- Κάθε μέρα βαρέθηκα να ακούω τα ίδια για το ότι θα κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, θα έχουμε αντίμετρα στα νέα μέτρα, δεν θα ισχύσουν μεν αμέσως, αλλά εάν και εφόσον..., και η κοροϊδία μας στριφογυρίζει στα ίδια και χειρότερα …
- Μα να, υπάρχουν και άλλα διεθνή νέα που ασχολείται και μ’ αυτά ο κόσμος του απαντάω …
- Α! εδώ ήθελα να καταλήξω: Αρχίσαμε με την παραλαβή της Προεδρίας στις ΗΠΑ από τον νέο Πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ, και το τι αρχίζει να υλοποιεί από το πρόγραμμα του … Μετά να, έχουμε και το BREXIT, λες και ανήκουμε στην Μ. Βρετανία …
Αμέσως έρχονται οι εκλογές στην Ολλανδία και προετοιμάζονται πυρετωδώς οι εκλογές στην Γερμανία και το Πάσχα έπρεπε να ασχοληθούμε με το δημοψήφισμα στην Τουρκία … και στη συνέχεια τι θα γίνει εάν από τις εκλογές στη Γαλλία μας προκύψει ένα άλλο FREXIT και η ζωή συνεχίζεται με άγχος για το τι θα συμβεί το επόμενο λεπτό και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών …
- Λοιπόν, σε δικαιολογώ απόλυτα, να που τα ίδια περίπου σκεπτόμουνα κι εγώ. Αλλά προσωπικά όλο αυτόν τον καιρό έδωσα προτεραιότητα στα «πνευματικά θέματα» …
- Δηλαδή τι εννοείς;
- Εννοώ ότι ασχολήθηκα τον Μάρτιο με τα της επαναστάσεως του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον Απρίλιο με τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού και με την ένδοξον Ανάσταση και τώρα με την Ανάληψη του Κυρίου και την στην συνέχεια Μητρόπολη των εορτών, όπως ονόμασε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος την ημέρα της Πεντηκοστής! Όταν διαβάζεις την Καινή Διαθήκη, βλέπεις με άλλο μάτι αυτά τα γεγονότα...
- Λοιπόν έχεις δίκιο φίλε μου, άλλωστε μου έχεις χαρίσει ένα αντίτυπο, αλλά μάλλον με έφαγε η καθημερινότητα με τα διάφορα προσωπικά και μη προβλήματα... Δεν έχω δυστυχώς ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ …
Πριν 2500 χρόνια ο Αίσωπος είπε: « Των οικιών ημών εμπιπραγμένων, ημείς άδωμεν».
. Έχουμε την αίσθηση πως συνηθίσαμε μέσα στο τίποτα που είμαστε θαμμένοι, και ψαχνόμαστε αλλού! Η φωνή ενός ανδρός, που έρχεται πριν από 155 χρόνια , ενδεχομένως να βοηθήσει κάποιους από μας να δούμε τα πράγματα λίγο καλύτερα και πιο ρεαλιστικά.
Εδώ λοιπόν φίλε μου αξίζει να ακούσουμε αυτή την καθαρή εθνική και αληθινή φωνή, που είναι άγνωστη σε πολλούς από μας:
«Τι με ενδιαφέρουν τα λεγόμενα στην Ιταλική Βουλή για την τύχη της νέας Ιταλίας, ή τι με ενδιαφέρουν τα λεγόμενα στην Αγγλία για την πολιτική του πρωθυπουργούΠαλμερστώνος, ή αυτά που λέγονται στη Γαλλία για τον αυτοκράτορά της; Από τα εκεί λεγόμενα πρόκειται να ανατείλει η ευημερία και η δόξα της φυλής μου, που σαν καπνό σκορπίζουν τα πάντα και εμάς μας καταλαβαίνουν ως ανιαρούς; Από αυτούς που βλαβερά και επιζήμια διασκορπίζουν την κατάσταση του έθνους μας; Από τα εκεί λεγόμενα ελπίζεται κάποια διόρθωση και θεραπεία του δικού μας νοσήματος, το οποίο μας απειλεί πολλή περισσότερο, παρά η ανθρωποκτόνος πανώλη; Από τα εκεί λεγόμενα ελπίζουμε να δούμε στην Εκκλησία τους “Χρυσόστομους”, στην Πολιτεία τους “Αριστείδες”, και στη Φιλοσοφία τους “Πλάτωνες;” Προς τι λοιπόν χάσκοντας καραδοκούμε κάθε μέρα μάταια ακούσματα; Προς τι η Αθηναϊκή καινοσπουδία [ενασχόληση με νέα πράγματα] λέγεται πως είναι κάτι καινούργιο; Έγινε τίποτε καινούργιο; Και κοιτάζουμε τις πολύτιμες στιγμές του χρόνου ανωφελώς να παρέρχονται, και να συμπαρασύρουν το δικό μας νου από τον ρέοντα χρόνο, χωρίς κάποια σπουδαία σκέψη και μελέτη για εμάς τους ίδιους και για τους δικούς μας; Είναι άραγε φρόνιμος ο οικοδεσπότης εκείνος, που πολυπραγμονεί τα λεγόμενα και πραττόμενα στα σπίτια των άλλων, ενώ αγνοεί παντελώς την κατάσταση του δικού του σπιτιού, αν ευπορεί ή απορεί [στερείται τα μέσα διαβίωσης], αν επιβουλεύεται [σχεδιάζεται κάτι κρυφά για να το βλάψει] ή ληστεύεται, αν είναι έντιμο ή άτιμο [χωρίς τιμή], αν είναι ετοιμόρροπο ή στερεό;»
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ - 1862
Ο φίλος μου έμεινε άφωνος για λίγο και μετά ψέλλισε... «απίστευτο αλλά πολύ αληθινό! Δηλαδή έχουμε ελπίδα;;»
Ναι μεν, αλλά ας ακούσουμε και μια ποιο πρόσφατη φωνή: «Δύο κακά έπραξε ο λαός μας, πρώτον, εγκατέλειψαν Εμένα την πηγήν των ζώντων υδάτων, και δεύτερον, έσκαψαν εις εαυτούς λάκκους, λάκκους συντριμμένους, που δεν μπορούν να κρατήσουν νερό...» Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, Αυγ. 1994 (από τον προφήτη Ιερεμία, κεφ.2, χωρίο 13).
Επομένως, όταν μετανοήσουμε και επιστρέψουμε ο Πανάγαθος Θεός θα επέμβει. Και τότε μόνο θα έχουμε ΕΛΠΙΔΑ για να σωθούμε από την ερχόμενη τελική καταστροφή μας...!
Τάκης Καραθανάσης
Απόστρ. Αξκός Αεροπορίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου